Front end en back end developing: zo werkt het!

Als internetgebruiker zie je slechts een klein deel van de website, de front end. Daarachter schuilt nog een hele hoop informatie die je nooit te zien krijgt. Dit is de back end. Om een website goed te laten werken, is zowel front end en back end developing nodig. Wil je er meer over weten? Je leest het in dit artikel!

Wat is front end developing?

Zoals al benoemd, richt front end developing zich op het zichtbare gedeelte van een webshop. De front end developer ontwerpt de website op een stijlvolle manier, zodat er meer klanten aangetrokken worden. Ook zorgt hij of zij ervoor dat de website eenvoudig te gebruiken is. Zo blijven bezoekers langer op de website hangen en is de kans groter dat ze iets kopen. Alle knopjes en linkjes moeten goed werken en de website moet op elke pagina even stijlvol zijn.

Wat is back end developing?

Back end developing is het tegenovergestelde van front end developing. Het gaat hier juist om het gedeelte dat onzichtbaar is voor de bezoekers: alles wat er achter de website schuil gaat. Een back end developer moet ervoor zorgen dat de acties van de gebruikers goed worden gecommuniceerd met de systemen. Een back end developer houdt zich voornamelijk bezig met drie onderdelen: een server, een database en de applicatie.

Zelf een developer worden?

Mocht je nu geïnteresseerd zijn in de functies, dan kun je er zelf je beroep van maken. Het is ook mogelijk om als freelance front end developer of back end developer te werken. Hiervoor kun je verschillende opleidingen volgen of gevolgd hebben, zowel op hbo- als wo-niveau in een technische richting. Denk aan een informatica-opleiding. Praktijkkennis is ook belangrijk. Je kunt dit al tijdens je studie opdoen aan de hand van stages of door zelf te oefenen.

Waar moet een goede front of back end developer aan voldoen?

Niet alleen een relevante opleiding is van belang, een goede front of back end developer moet ook over een aantal relevante vaardigheden beschikken. Uiteraard is voldoende technische kennis een must, aangezien constant bezig bent met software. Ook moet je kennis hebben van verschillende softwaretalen. Bovendien moet je (vooral als front end developer) gevoel voor stijl hebben en weten hoe je die stijl het beste op een bepaalde doelgroep kunt richten. Ook moet je goed kunnen samenwerken en communiceren. Vaak werk je namelijk in teamverband. Bovendien moet je heel nauwkeurig zijn. Het kleinste foutje kan al enorm veel problemen opleveren.